Ditt livs bästa biff

Historik

Varför just GOODWIN?

 

Det sägs att namnet bestämmer en persons öde. I så fall, skulle namnet på Goodwin lova riktigt stora segrar och framgångar. Och när man lägger till även de starka släktskapsbanden ...

Goodwin’s erövrar världen

 

Vår historia börjar långt innan den mest framstående av företrädarna för Goodwin familj – Ron Goodwin – hade hittat sin favorithobby. Det hela började med namnet. Namnet Goodwin uppstod för länge sedan i den gamla goda England och härstammar från de uråldriga anglosaxiska kulturlagren. Vid den tiden fick man namnet i samband med dopet och det fanns förmodligen en anledning till detta. Namnet Goodwin kommer från den gamla engelska ordet "go-dwine", som ursprungligen bestod av två fristående ord: "go-d" översattes som "god" och "wine" betydde vän. Med införandet av allmänna språkregler fick namnet Goodwin denna stavning som vi känner till idag. Men det finns olika versioner av den kvar.

 

De politiska och religiösa oroligheterna som under århundraden drabbade England var ett av de skälen som fick Goodwin’s att söka sig till den nya världen som lockade med nya utsikter och drömmar.

 

Lyckligtvis grundade Goodwin´s bästa vän, Georges Grant (1822–1878) just då den brittiska kolonin Victoria i delstaten Kansas. Det var han som hjälpte Goodwin’s att flytta till Amerika. Så blev den nordamerikanska kontinenten familjen Goodwins nya hem och 1800-talets början blev också början för deras nya liv.

 

Visserligen tog Goodwin’s förutom sitt berömda efternamn med sig även något annat som Nordamerika inte hade sett förut. Detta hände år 1873, när några pålitliga vänner till Goodwin’s och Georges Grant förverkligade sin dröm som hade verkat omöjligt: de förde fyra Aberdeen-Angus nötkreatur från den skotska landskapet med samma namn över till Kansas. Goodwin´s gamla dröm gick i uppfyllelse tack vare Georges Grants höga ställning och hans många relationer. Grant anses inte enbart vara grundaren av den brittiska kolonin i Amerika, han har också lagt grunden till aveln av världens friskaste och motståndskraftigaste boskapsras – Aberdeen-Angus. Grant själv dog fem år senare. Många immigranter lämnade Kansas och ätervände till den gamla goda England. Men de fyra Aberdeen-Angus blev hemmastadda i de nya landet och Goodwin’s kunde fortsätta Georg Grants goda företag.

 

Åren gick. 1925 föddes Ron Goodwin. Pojke var fortfarande ganska liten när han blev spådd om att han skulle bli en god människa. Redan vid fem års ålder kände Ron en enorm dragningskraft till musik och spelade piano. Föräldrarna gillade inte barnets hobby eftersom de tyckte att pojken skulle fortsätta att bära vidare deras familjetraditioner. Den nyblivne musikern mötte sina kritiker genom att säga: "Inte förgäves är mitt namn Goodwin! Goodwin – det är en symbol för seger! Inte för inte har vårt namn sedan urminnes tider varit "win" – "seger" på engelska. Pojkens familj var upprörd: hur kunde barnet ha glömt den verkliga betydelsen av sitt namn?!

Samtidigt, blev Goodwin’s en av de första som lade grunden till traditionen av den amerikanska steaken, tillagad av den marmorerade biffen av Aberdeen-Angus. I deras hus tog med öppna armar emot cowboyer, som inte just led av brist på aptit. Förmodligen kommer även portionsstorleken därifrån: ett enda stycke av den riktiga välmarmorerade Aberdeen-Angus nötköttet ska räcka för att fylla magen även på den hungrigaste cowboyen. Men det hände även ofta att en cowboy inte kunde ta sig långt ifrån huset Goodwin – som något slags övernaturlig kraft drog honom tillbaka och tvingade att pröva på nya och nya biffar.

 

Och alla frågade sig själv, hur är det möjligt, att de smakar så speciellt?

 

Under lång tid ville Goodwin´s inte avslöja sin hemlighet. Så småningom visade det sig att hemligheten låg i kolet som man använde för att grilla cowboyarnas biffar.

 

Goodwins familj kom väl överens med alla. Förutom framtagande av recepten för de äkta biffarna lyckades familjen även med att ge världen en äkta musiker – Ron Goodwin.

 

Eftersom Ron hade trotsat förbudet och fortsatt att hålla på med musik.

 

Och var är då sanningen? Betyder Goodwin en god vän eller en seger? Kanske både och?


 

Bokningsformulär

Välj restaurang i närheten av din plats och fylla i bokningsformuläret.

* Indicates required field